Hoe droger je hout, hoe hoger het rendement

Steeds meer mensen kiezen voor een houtkachel of open haard. Soms is dat puur voor de gezelligheid, ter aanvulling op de hoofdverwarming, maar vaker en vaker is die keuze ingegeven door economische motieven. Met de almaar stijgende energiekosten kan hout een voordelig alternatief zijn, zéker als je goede adresjes hebt voor je stookhout.

Liefhebbers van de houtkachel of open haard zien nog een belangrijk voordeel. Hout is een ‘hernieuwbare’ brandstof, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen als gas en aardolie. Met stoken op hout doe je dus niet alleen je portemonnee een plezier, maar ook het milieu. Of dat werkelijk zo is, staat de laatste tijd ter discussie. Er gaan zelfs stemmen op om stoken op hout in dichtbevolkte woonwijken te verbieden, maar dat zal zo’n vaart niet lopen.

Bewaar uw stookhout onder een dekzeil

Over één feit is geen discussie mogelijk: hoe droger het hout dat u gebruikt om uw huis te verwarmen, hoe hoger het rendement. Nadat hout gekapt en gezaagd is, moet het enige tijd drogen om er volop plezier van te hebben. Bedrijven die gespecialiseerd zijn in het leveren van kachelhout weten dat. Ze hebben er speciale opslagvoorzieningen voor en hanteren een minimale droogtijd van één tot twee jaar.

Als u uw hout bij een professionele leverancier koopt, mag u ervan uitgaan dat uw hout goed droog is en direct bruikbaar. Nu is het belangrijk om uw hout ook ná de levering droog te houden. Waarschijnlijk heeft u ergens in de tuin een plek waar u uw wintervoorraad hout opstapelt, al of niet overkapt. Ter extra bescherming tegen regen- of sneeuwinslag of tegen vocht bij mist, is het aan te bevelen een speciaal afdekzeil voor uw brandhout te gebruiken.

Sterk afdekzeil houdt uw haardhout droog

De kwaliteit afdekzeil die wij hier altijd voor op voorraad hebben, is sterk en duurzaam. Omdat dit type dekzeil UV gestabiliseerd is – dat wil zeggen: bestand tegen de inwerking van de zon, die ook in het najaar en ’s winters schijnt – heeft u er veel langer profijt van dan van standaard dekzeilen. Dankzij de afwerking met een solide zoom en stevige aluminimum zeilringen, heeft u bovendien veel gemak van dit type dekzeil. U licht snel een hoek van het zeil op om hout te pakken en zet het zeil vervolgens weer in één handomdraai vast.

Met dit sterke en praktische dekzeil houdt u uw openhaardhout een flink aantal seizoenen goed droog. Dat is trouwens niet alleen belangrijk voor het rendement. Als uw hout goed droog is, brandt uw kachel of open haard sneller en wordt uw schoorsteen minder vuil door rook- en roetaanslag. U heeft dus in alle opzichten meer plezier van uw hout. Laat uw schoorsteen trouwens wél geregeld vegen om brand te voorkomen.

Nog een tip: als u uw stookhout zelf ergens met uw aanhanger ophaalt, gebruik dat ook een afdekzeil of, liever nog, een speciaal aanhangernet. Immers, voor uw eigen veiligheid en die van uw medeweggebruikers, is het belangrijk dat u onderweg geen houtblokken verliest!