Afdekzeil van uw boot schoonmaken

In een eerder artikel hebben we uitgelegd waarom het belangrijk is om uw boot in de winter te beschermen met een afdekzeil. Gedurende deze periode krijgt dit zeil echter veel te verduren. Weerselementen zoals hagel, wind, regen, sneeuw en storm resulteren in regenstrepen, weervlekken, algen en schimmels. Om te voorkomen dat de levensduur van uw dekzeil hierdoor vermindert, is het belangrijk uw afdekzeil regelmatig schoon te maken.

Afdekzeil schoonmaken regelmatig noodzakelijk

Het goed reinigen van uw bootzeil zorgt ervoor dat weervlekken en regenstrepen verdwijnen, waardoor uw boot in de opslag een mooier aangezicht krijgt. Veel belangrijker is echter het voorkomen van algen en schimmels, die uitermate goed gedijen in een vochtig klimaat. Na een periode van zware regenval is het risico dan ook groot dat er geleidelijk schimmelvorming ontstaat onder uw dekzeil.

In het bijzonder de combinatie van warmte en vocht vormen een uitstekende voedingsbodem voor algen en schimmels. Opslag van uw boot in een warme, vochtige ruimte is hierdoor niet aan te raden. Wanneer u geen andere keuze heeft, is het dan ook raadzaam uw bootzeil regelmatig schoon te maken. Voorkomen is in dit geval beter dan genezen, want een schimmel heeft in veel gevallen slechts enkele weken nodig om onder een doek flink te groeien.

Grondig reinigen bij extreme schimmelvorming

Is het al te laat en heeft u reeds schimmelvorming geconstateerd onder uw huidige afdekzeil? Dan is goed reinigen van de bootdoek een eerste vereiste. Wanneer het extreem veel schimmel betreft, zit er vrijwel niets anders op dan het doek in zijn geheel te vervangen. Let er dan wel dat u het door schimmel aangetaste oppervlak op de boot eerst grondig schoonmaakt voordat u het nieuwe doek plaatst. Anders ervaart u onder het nieuwe dekzeil na enkele weken exact hetzelfde probleem.

Dekzeil boot goed onderhouden en impregneren

De optimale manier om het afdekzeil voor uw boot schoon te maken is door het goed te onderhouden. Kies hiervoor een gespecialiseerd onderhoudsmiddel, want soda, groene zeep of andere middelen met plantaardige oliën laten na het reinigen een vettige laag achter. Dit vormt de voedingsbodem bij uitstek voor schimmels en algen om zich te hechten en verder te groeien. Zo bereikt u dus precies het tegenovergestelde van wat u wilt.

Een gespecialiseerde schimmelverwijderaar bevat veelal het ingrediënt natriumhypochloriet, in de volksmond ook wel bekend als huishoudbleek. Welke onderhoudsproduct u ook kiest; controleer altijd of het PH-neutraal is. Bij extreme vervuiling is standaard onderhoud niet genoeg, gebruik in dat geval een extra sterk reinigingsmiddel en spoel uitgebreid na met water. De beste tip die we kunnen geven is nog altijd om uw afdekzeil regelmatig te impregneren. Zo wordt het dekzeil vuil- en waterafstotend en hebben schimmels en algen nauwelijks nog kans om zich te hechten. Succes!